Machiajul artă de îmfrumusețare

Machiajul artă de îmfrumusețare

Egiptul Antic, anul 4000 i.e.n

          Cercetarile ara că aici s-au utilizat primele produse cosmetice şi de make up. Femeile cu un înalt statut social foloseau creme din seu de oaie şi din uleiuri hidratante parfumate cu care îşi menţineau pielea hidratata, în contextul unor temperaturi foarte ridicate în acele zone ale globului. Vechii egipteni aveau produse de machiaj pe bază de mercur. De asemenea, sunt menţionate ca ingrediente de machiaj: carminul, uleiurile speciale. S-au descoperit şi creioane Kohl şi palete speciale de aplicare a produselor de machiaj. 

Orient ( China, Japonia), anul 1500 i. e. n.

     Aici era la moda utilizarea făinei albe de orez, care dădea tenului binecunoscuta culoare albă.

 

Grecia, anul 1000 i. e. n.

     Aici era utilizată creta albă şi faină de plumb la fabricarea produselor de make up. De asemenea, femeile utilizau pentru buze o vopsea obţinută din Henna roşie şi pentru ochi cărbune. 

Roma anul 100 i. e. n.

        Dramaturgul Titus Macius Platus spunea: ‚O femeie fără machiaj este ca mancarea fără sare. Românii încep să utilizeze la scara largă produse de machiaj începând cu mijlocul secolului I.

Evul mediu

 Multe dintre ingredientele cosmeticelor menţionate mai sus au fost utilizate şi în evul mediu. În timpul Renaşterii produsele cosmetice pe bază de plumb au fost utilizate cu exagerare.

Anglia, secolul XIV

     Doamnele cu un statut social înalt îşi puneau pe ochi zi şi noapte carne de viţel proaspătă, pentru a-şi menţine şi reîntineri tenul.

 

Europa, secolul XV- XVI

     Cosmeticele încep să fie utilizate la scară largă, excepţie făcând doar reprezentantele clasei inferioare a societăţii. Rujul rosu era considerat un simbol al bunăstarii şi bogăţiei.

 

Noua Franta, secolul XIX

     Se înlocuiau elementele chimice utilizate până atunci în compoziţia produselor de make up cu ingrediente naturale. Tot aici incepe să se utilizeze pudra de faţa în a cărei compoziţie se regăsea oxidul de zinc.

Machiajul, devine o adevărată moda, 1914

    Acest an a marcat o pagină importantă în istoria frumuseţii şi a machiajului: Max Factor introduce prima cutie cu pudra compactă şi discheta de aplicare a acesteia în forma pe care o ştim şi noi astăzi. Maurice Levy inventeaza rujul în carcasă de metal. Trendurile din perioada victoriană conform cărora era interzisă utilizarea machiajului s-au menţinut până în 1920, când în America manifestarea femeilor pentru dobândirea libertăţii de utilizare a produselor de make up devine practic un manifest pentru drepturi de egalitate a femeilor.

 

Sfârşitul anilor `20

           Machiajul devine o necesitate pentru femeile din mediul urban. Max Factor inventează luciul de buze şi mai multe nuanţe de roşu pentru ruj.

1930- 1950

Cu apariţia şi dezvoltarea cinematografului a început o nouă eră a frumuseţii. Actriţele de cinema au devenit cele mai puternice simboluri ale frumuseţii. Astfel, femeile din intreaga lume au început să le imite.

 

În prezent

Machiajul nu mai este artificial, dimpotrivă, se sincronizează cu liniile naturale şi trăsăturile frumoase ale fiecăreia dintre noi. Femeile sunt conştiente de importanţa şi puterea unui machiaj, astfel, cu timpul, make-up-ul devine o artă cu specific feminin.

Author Info

Chiquita Bonita